היי חברים,
אז בפוסט הקודם הבנו שכל עסק שנמצא בצעדיו הראשונים צריך למצוא את מה שיבדל אותו בסוואנה השיווקית הצחיחה שלנו ושבידול הוא גם הסיבה העיקרת שיבואו לרכוש מאיתנו בשלב זה. הבידול הוא בעצם הסיפור שילווה את העסק או המוצר ואת המהלכים השיווקיים שנעשה בעתיד כדי להתרחב ולהגיע לכמה שיותר לקוחות שמתאימים לנו.
אז, אחרי שאני קורא את הבריף של הלקוח אני קודם כל מבצע מחקר. אני בודק את המתחרים והשותפים של העסק, מיהו הלקוח ומהו היחס הכללי כלפי העסק או תחום השירות. ועם זה מנסה למצוא את הנקודות הקטנות והחשובות אותן ניתן לשייך לחמשת התיוגים הבאים:
• התמחות – המקבילה העכשווית לניסיון, התמחתם או צברתם ניסיון במסגרת צה"ל או בשירות הלאומי? האם הצטיינתם בתואר או קורס מסוים שהפך אתכם למי שאתם היום? האם נסעתם ללמוד במקום רחוק אצל מומחה בעל שם עולמי, אלו בהחלט יכולים להיות בידולים חזקים מאוד שרצוי לציין.
• חיצוניות – הבידול המהיר אבל גם הקשה ביותר, זה לא שפשוט אפשר להתלבש בצבעים שונים ושלום על ישראל. צריך שגם כאן הצבע או הסגנון ישקפו את הצדדים החזקים שבנו. אז אחרי שאנחנו נסגרים על עצמנו ועל היכולות שלנו, טאץ' קטן של סגנון יכול להשאיר הרבה מאוד רושם. לא חובה בלבוש או באיפור אפשר גם למשל להעביר הרצאות בחדר מלא ארנבי צעצוע ושארנבי צעצוע יופיעו גם באתר ובנכסי הסושיאל שלכם (עוד יותר מומלץ זה להזמין לוגו או איור מאיש מקצוע) רק תזכרו שאם התחלתם, לא תוכלו להתחרט כל כך בקלות אחרת תאבדו חלק מקהל הלקוחות שלכם.
• יצירתיות – כלומר הגדרת הקווים הברורים של תחום העסק, וכיצד ניתן לשבור אותם. דוגמא מצויינת היא "שווארמיות שוקולד" שהופיעו בתל אביב ובקניונים לכמה שנים ונעלמו. בדיוק כמו שזה נשמע, גושי שוקולד ענקיים מסתובבים על מתקן שווארמה ונגרדים כשהם חמים היישר אל תוך הפיתה. יש כאן חשיבה יצירתית מאוד גדולה, כי שווארמה מתקשרת אצלנו לבשר, לטעמי בשר ותבלינים, אבל ממש לא לשוקולד. אני מניח שבסופו של יום הבידול הזה היה בעיקר טרנד, ונעלם מהר כמו שהוא הגיע, עדיין מקווה שיש איפשהו בארץ שווארמת שוקולד מסתובבת בגאווה.
• הסיפור האישי שלנו! – גם לנו צריך להיות סיפור מיוחד משלנו. אחרת למה אנחנו מקימים את העסק? זה לא חייב להיות משהו אישי (או נכון…) אבל זה כן צריך להשאיר חותם, להסביר בקצרה את הקשר בין העסק או המוצר לבין הצורך של הלקוח ולהעניק לו את הרגש שהוא צריך.
• סוג הקהל – לפעמים זה לא אנחנו, זה הם. אם אתם גם מסוג האנשים ששפר עליהם גורלם והם "מולטיטאלנטים" במספר דברים, הפחד להבדיל את עצמנו רק בדבר אחד יכול להדיר שינה מעינינו. אז רגע לפני שתגיעו להתקף חרדה, נסו לחשוב, מה משותף לכל הלקוחות שלכם? האם יש להם צורך או בעיה זהה או שהגיעו לתוצאות זהות בזכות המוצר או השירות שלך? מציאת מכנים משותפים אצל לקוחותינו הוא בידול נוח אבל הוא חייב להיעשות במדויק.
אבל כדי שנוכל באמת לחדד את הבידול שלנו, וכדי שנוכל למכור באמצעותו, אנחנו צריכים לעבור לפוסט הבא שמתמקד במדוע אנשים קונים דברים ובהכנת פרופיל לקוח, כך נדע בדיוק באיזה פיתיון נשתמש כדי לתפוס את הדג השמן שאנחנו רוצים (ואז לשחרר, לא שופט…)
לחלק 4 – מהו בידול?
לחלק 3 – על בעיות, פתרונות וחזון
לחלק 2 – ההבדלים בין סוגי השיווק
לחלק 1 – מהו שיווק?