אוטוטו אני חוגג שנה לפרילאנסריותי. שנה שבה למדתי המון – את הבסיס לניהול עסק ובכלל חשיבה עסקית וכמובן מספר "כאפות" שהייתי צריך ללמוד ולהתגבר עליהם. כי להקים עסק עצמאי, גם אם זה להיות קופירייטר פרילאנס, זה הרבה יותר מעמוד פייסבוק ועבודה מהבית. כל כך הרבה יותר.אז לכבוד שנה של עצמאיות אני מציג בפניכם רשימת שאלות ששאלתי את עצמי במהלך השנה האחרונה. אין כאן נכון או לא נכון, רק נקודות למחשבה שאני מקווה שיעזרו לכם להגיע להחלטה הנכונה. תהנו ושתפו את הפוסט עם שכירים עם רגל אחת בחוץ, בתקווה שתעזרו להם להגיע להחלטה הטובה ביותר לקריירה שלהם.
1. "האם יש לי משמעת עצמית?"
תסלחו לי שאני מתייחס למובן מאליו. אבל אם אתם לא אדם שיש לו את המוטיבציה לשבת ולחפש לקוחות, לקדם את עצמך, לחפש מיקור חוץ וכמובן גם לעבוד אז אל תהיה פרילאנס, או לפחות תנסה להתברג כפרילאנס מול לקוח לטווח ארוך בשביל קצת יציבות. אגב, יציבות זאת לא מילה נפוצה כשאתם עצמאיים. תתרגלו לזה.
טיפ ממני – תהנו לחודש-חודשיים מהקטע הזה של לעבוד מתי שבא לכם ובפיג'מה, ואחר כך תדאגו לקום בבוקר, להתלבש ולתקצב זמן. הרבה זמן. כי מעבר לעבודה עצמה יש גם לחפש את הלקוחות, לבנות או לרכוש נכסים דיגיטליים, לשווק את עצמנו ובעיקר לישון מאוחר.
2. "האם אני יכול לבלוט מעל כולם?"
אם אתם ביישנים כמוני, אתם בבעיה. הסוואנה של עולם העצמאים הוא גדול ואתם חייבים למצוא את הבידול שלכם ואת נישת הלקוח שאיתה אתם רוצים לעבוד, אחרת תגיעו תוך כמה חודשים למצב שאתם תקועים עם המון כסף מבוזבז על מודעות בפייסבוק ועם מעט לקוחות.
טיפ ממני – להתחיל מהבסיס, אין מה לעשות, להבין מיהו הלקוח שלכם וכיצד אתם יכולים ללסייע לו בבעיה או בצורך, וכמובן שמדוע ירצה לרכוש דווקא מכם.ן את המסע שלי בתובנות האלו אני מעדכן במדריך לאריה השיווקי, מוזמנים ללחוץ ולהתחיל לקרוא (בלי מבצע ובלי בולשיט נטו לקרוא וללמוד)
3. "האם אני יכול לשלוט באגו?"
מבאס, אבל תתחיל להתרגל שההמלצות של לקוחות שלכם הולכים לפניכם. כעצמאים בתחילת דרככם תצטרכו לבלוט מספיק כדי שהלקוחות ירצו לקנות דווקא מכם, אבל לא על חשבון אחרים. חשוב גם לא להתאהב מכל פרויקט ולא להתעסק כל היום במי שאתם. מהיום אתם נותני שירות בשביל אחרים. גם בחיוך שלא תמיד מגיע.
טיפ ממני – אין, אני מאחל לכם את הכוחות להגיע להבנה שאגו הוא טוב בפן המקצועי, לא האישי. את האישי תלמדו לשחרר. בהצלחה.

4. "האם אני מוכן ל-100 בוסים בחודש?"
מבאס 2, אבל תתחילו להתרגל שהלקוחות שלכם הם גם אלו שיוצרים את השכר שלכם (לאחר קיזוזי מיסים ספקים וכו') אז אין אפשר להתפנק פה יותר מידי. תקבעו מהם הקווים האדומים שלכם, אבל תלמדו להתאים אותם בהתאם ללקוח. מותר לכם לסרב ללקוח שלדעתכם יעשה לכם בעיות עם התשלום, או שלא תוכלו לספק לו את השירות בפרמטרים שהוא מבקש, אבל קחו בחשבון שיש לכם גם חשבונות לשלם.
טיפ ממני – תכירו אנשים בתחומכם ובתחומי נישה נוספים שאתם סומכים על העבודה שלהם, תוכלו לתאם מולם שאתם תמליצו עליהם והם עליכם, זה גם מציג הגינות ואחריות עבור הלקוח שעזרת לו למצוא את איש המתאים עבורו, לא פחות חשוב.
5. "האם אני בכלל מסוגל לנהל עסק?"
אם אתם לא אוהבים להיות לבד כל היום, אתם בבעיה. עסק דורש מכם לעבוד עם העובד הכי קשה שיש לכם – ניהול עצמכם, אז כדאי ללמוד ולהכיר את את עצמכם, להתפתח ולהתחיל ללמוד קורסים וספרים כדי להתמקצע בנישה שלכם ועוד… בדרך כלל זה יקרה עם הלפטופ בצהריים ולא, בית קפה רועש לא יגרום לכם להרגיש פחות לבד, תחשבו על זה כך – אם הייתם המנהל של עצמכם, הייתם מרוצים מהעבודה? במה תציעו לעצמכם להשתפר?
טיפ ממני – אם אתם לא סוליטריים באופי פשוט תחפשו שותף עסקי, תבדקו שאתם מפצים על החוסרים של האחר וצאו לדרך.
ואולי הטיפ שמסכם את הכול – להקים עסק ולהיות עצמאי זה כמו לאמץ כלב. מעבר לבירוקרטיה ההתחלתית ומציאת האחד המושלם, אתם אשכרה צריכים לדאוג שהוא יהיה מטופח, שהוא יתפקד, שהוא יהיה מאושר ואם אפשר כדאי גם שיכניס כסף. התכוונתי לעסק.
מקווה שהנקודות הללו הצליחו לסייע לכמה מכם, בקרוב אפרסם גם את רשימת ההיתרונות והחסרונות בלהיות עצמאי. אבל עכשיו יש לי שנ"צ להגיע אליו.
אוהד.